Jak kupować, przechowywać i przegotowywać chrzan?

Chrzan, pochodzący z południowo-wschodniej Europy i zachodniej Azji, jest obecnie popularny na całym świecie. W średniowieczu zarówno korzeń, jak i liście rośliny były stosowane jako lekarstwo na liczne problemy zdrowotne, w tym infekcje dróg moczowych i choroby układu oddechowego. Był on również powszechnie stosowany jako przyprawa do mięs, zwłaszcza w krajach takich jak Skandynawia, Niemcy i Wielka Brytania. Został on później wprowadzony do Ameryki Północnej przez europejskich kolonizatorów, gdzie zyskał również popularność ze względu na swoje walory kulinarne i lecznicze.

Jak kupić dobry chrzan?

Chociaż świeży chrzan jest zazwyczaj dostępny na rynkach przez większość roku, najlepszy czas na jego zakup przypada na wiosnę. Zaleca się wybór korzeni o szerokości od 5 do 10 cm. Zawsze wybieraj część bulw, która jest twarda w dotyku, bez miękkich miejsc, zielonych lub spleśniałych plam. Należy również unikać korzeni, które są zbyt suche i uschnięte, ponieważ prawdopodobnie nie są one najświeższe. Chrzan można również nabyć w postaci przetworzonej, zwykle zakonserwowanej w occie i soli, lub w postaci sosów połączonych z innymi składnikami. Aby spróbować pełnego smaku przetworzonego chrzanu, musi on być świeży i wysokiej jakości. Należy pamiętać, że kolor może się różnić od białego do kremowo-beżowego.

Przechowywanie chrzanu

Przechowywanie chrzanu jest podobne do przechowywania innych korzeni, np. imbiru. Powinien być przechowywany w pojemniku lub plastikowej torbie wewnątrz lodówki, ale to nie przeszkodzi mu w stopniowym rozpoczęciu suszenia po przecięciu. Zaleca się spożycie go w ciągu jednego do dwóch tygodni od daty zakupu. Chrzan, który pozostaje niechłodzony, traci swój smak. Podobnie jak w przypadku każdego innego rodzaju przechowywania, im dłużej trwa, tym mniej intensywny smak i aromat korzenia.

Przygotowywanie i spożywanie chrzanu

Aby przygotować chrzan domowej roboty, należy obierać korzeń twardą szczotką, aż do usunięcia ciemnej skóry. Następnie można go pokroić w kostki do tarcia ręcznego. Nie tylko przyspiesza to proces, ale również daje w rezultacie bardzo ładną kremową konsystencję, która jest idealna dla kanapek i mięs. Ten preparat jest zawsze smaczniejszy, gdy chrzan domowy jest świeżo starty. Chociaż na rynku są produkty, tarcie korzenia w domu tuż przed użyciem jest najlepszym wariantem, jeśli chcesz w pełni wykorzystać jego smak. Jeśli nie możemy dostać świeżego korzenia chrzanu, możesz zwrócić się do chrzanu w proszku. Jak każda inna przyprawa, proszek ten otrzymuje się po wysuszeniu i zmieleniu korzenia.